Inloggen database
Boerenlandvogels Nederland
Ervaringen uit het veld

Nest markering via gps

Datum van ervaring: zaterdag 1 juni 2019
Waar: Overijssel, Bruchterveld
 
Mijn idee is als je een stok bij het nest zet ter markering om de weidevogels te beschermen in onze bedrijfsvoering de predatoren ze ook makkelijk kunnen vinden. Kan dit niet anders via gps?
Reacties
 
Door: Gerrit op vrijdag 2 augustus 2019 om 09.43
Predators zijn veel slimmer dan men denkt en zijn geen geursporen nodig om een nest te vinden. Wij werken heel veel met camera's bij nesten en uit beelden blijkt dat vooral Kraaien op het gedrag van weidevogels letten om daarna toe te slaan. We hebben zelfs beelden dat Kraaien die een nest met mandje en al uit de grond trekt om eerst de wormen zo die er zijn onder het mandje op te vreten en daarna de eieren één voor één ophaalt. Op andere beelden zien we Steenmarters in het open veld s'nachts de Kievit van het nest jaagt en rechtstreeks op het nest toeloopt. Opvallend veel steenmarters trouwens ver van de bewoonde wereld in het veld.Beelden van een zgn Wulpenraster tonen aan dat Steenmarters zich totaal niks aantrekken van het raster. Een proef met een Schapen raster om een Wulpennest is daar in tegen wel weer succes vol geweest. Maar alles kan toeval zijn. Ook de Vos en de Das blijkt uit beelden; gaan op deze wijze te werk. Gewoon s'nacht over het veld scharrelen en dan de vogels van de nesten jagen. Ze weten dan precies de locatie. Geursporen hebben dus nauwelijks invloed.
Door: Michel Mannes op vrijdag 7 juni 2019 om 16.08
Mijn ervaring in de afgelopen jaren is dat het plaatsen van stokken geen invloed heeft gehad op de predatie. Ook ik heb de proef gedaan door nesten met en zonder stok te markeren. Er was geen verband te ontdekken tussen de mate van predatie en het plaatsen van stokken.
Ik denk dat het een en ander ook afhangt van welke predatoren actief zijn in "jouw"gebied.
Is er een vos actief dan zijn alle nesten vrij kansloos.
Kraaien en kauwtjes zijn slimme beesten die veel predatie kunnen veroorzaken maar dan verdwijnt er af en toe een ei uit het nest. Ik ben het met Wim Tijsen eens dat de activiteiten in het land beter beperkt kunnen worden ivm geursporen en alerte kraaien/kauwtjes.
Maar in het gebied waar ik actief ben vindt er voornamelijk nachtelijk predatie plaats en ik verdenk vooral de marterachtigen hiervan.
Op een maisperceel zijn een een 20 tal kieviten met hun tweede leg begonnen. Bij alle nesten staat op 3 meter afstand een stok.
Bij een 6 tal nesten heb ik als proef een hoogfrequente zender geplaatst (zou vossen en marterachtigen afschrikken). Helaas lijkt het erop dat dit niet het gewenste resultaat oplevert. Inmiddels zijn een 4 tal nesten (gedeeltelijk) gepredeerd met en zonder zender. Een aantal nesten zijn ook inmiddels uitgekomen. Er zijn nu nog 12 nesten bezet waarvan ik verwacht dat de meeste nesten met 10 dagen zouden moeten uitkomen.
En dan is het nog maar afwachten hoeveel pullen vliegvlug zullen worden.
Overigens plaats ik regelmatig een wildcamera bij nesten omdat ik nieuwsgierig ben naar de predator. Het is mij gelukt om op een ander perceel een vos in beeld te krijgen die zich tegoed deed aan een nest kievitseieren. Gelukkig is er een goede samenwerking met de wildbeheerder die passende maatregelen kan nemen.
Bij nesten waarbij af en toe een eitje verdwijnt lijkt het lastig om de predator in beeld te brengen. Als ik daar een camera plaats stopt ook de predatie.
Dat is wel eens frustrerend.
Tot zover mijn ervaringen.
Door: Maurice Koudijs op donderdag 6 juni 2019 om 17.53
Dat maakt niet uit een predetor vind zonder markering ook de eieren. Als er een vos in de buurt loopt gaat hij alle nesten af met en zonder stok.
Door: Wim Tijsen op dinsdag 4 juni 2019 om 12.11
Zwarte kraaien hebben een visuele clou nodig, en reageren, net als veel andere predatoren op onrust in het veld door allerlei oorzaken en slaan dan toe. Wat overigens nog steeds gewoon natuur en natuurlijk gedrag is
Door: Wilhelm op donderdag 30 mei 2019 om 22.31
Het idee dat predatoren nesten vinden op basis van stokken klopt niet.
Ik heb verlaten nesten gehad (met stokken) die gewoon heellang bleven liggen.
Ik heb een test gedaan door opvallende meerkoet eieren met stokken in het veld te leggen: werden niet opgevreten
Een vrijwilliger bij ons heeft eens een proef gedaan door de stokken in de slootkant te zetten en zag met de verrekijker een paar dagen later een kraai in het nest staan te hakken... Die vond het nest dus ook zonder stokken.
Het lijkt er dus op dat de predatoren veel meer naar het gedrag van de vogels kijken om een nest te spotten.
Natuurlijk zal er heus wel ergens in Nederland een slimme kraai zijn die geleerd heeft dat er tussen stokken eieren liggen, maar over het algemeen valt het erg mee, is mijn ervaring.
Wel is bekend door onderzoek dat lopen in het veld geursporen achterlaat die door predatoren gevolgd kunnen worden.

Beste oplossing: een drone die de nesten opspoort en de GPS coördinaten doorgeeft aan het GPS systeem in de tractor: geen geursporen.

Reageer op deze ervaring